Teknik

Malt och Miljö v.2 studion är uppdaterad med ”riktig” utrustning:
Det hela börjar med mikrofoner från Thoman t.bone MB 60 (3 i set). Anslutning sker till en Behringer Xenyx X1204USB mixer som har det mesta och framförallt ett inbyggd USB gränssnitt och 4 mikrofon ingångar. Monitor ljud går via en Millenium H4A förstärkare till Superlux HD-681 hörlurar (3 styck i studion).

Det finns dessutom ett Behringer U-control UCA 202 USB gränssnitt som kan användas för att via mixerbordet få till en snygg n-1 lina för Skype samtal, Vi använder en extern källa (iPhone, iPad, annan dator..) för skype samtal och inspelare* så slipper våra externa gäster rundgång på sin egen röst.

För mobila insatser och för backup i studion finns nu en zoom H4n.

Malt och Miljö v.1 snabbt och enkelt (även dugligt för ”On-the-road”) Hårdvaran är två Logitech USB headset och en Macbook Air. Det hela hålls ihop i mjukvara via soundflower och Audio Hijack Pro och tagning och redigering sker i Garage Band (tack till Craig Temple för en bra beskrivning).
Ljudkvalitén är inte riktigt där den bör vara men det är det en prisvärd lösning som gjorde att vi kunde komma igång och framöver vara mobila.

Slutklämmen
Efter tagning (oavsett teknik) körs det hela genom Auphonics webtjänst för att få en jämn ljudstyrka (och lite annat akkustik-voodo).
Show notes tas fram manuellt i samband med slutgiltig kvalitetskontroll.
Podcasten publiceras sedan på en WordPress Blog med hjälp av PowerPress plugin.

Kom gärna med alternativa förslag gällande teknik eller arbetssätt.

Önskemål för framtiden (om ni undrar vad vi gör med flattr-bidrag):
– Bättre mikrofoner
– egen mikrofon pre-amp och kompressor/expander för jämn ljudkvalitet (allt-i ett box tillsammans med digitalt gränssnitt och mixer vore bäst så jag slipper en massa kablar och burkar)
– ett enkelt sätt att skapa kapitel i färdiga podcasten
– senaste MacBook Air för (man kan ju önska vadsomhelst eller).
– bättre arbetsflöde från färdig fil till publicerad podcast

*det visade sig att macen inte helt svalde två identiska behringer codec chip så det gick inte att använda den uppsättningen, ett annat gränssnitt kanske fungerar…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *